Χρήση Βιοπλαστικών σε δοκιμές κομποστοποίησης σε συστήματα προσομοίωσης τεχνολογίας ανατρεπόμενων κάδων (windrows)

 

 

20221021 1

 

20221021 1

 

 

 

Πειράματα πολυμερισμού σε μεγαλύτερης κλίμακας διατάξεις

 

 

 

20201106

Προεπεξεργασμένη  Πρώτη ύλη - Τεμαχισμός και Πολτοποίηση



Μικροβιακές Αναλύσεις



 

1tech meetnig01

Tην Τρίτη 14 Απριλίου 2020, η 4η Τεχνική Συνάντηση των Εταίρων του έργου Β2Β πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω Webex, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Εταίρων και παρουσιάστηκε η πρόοδος του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του κάθε Εταίρου ξεχωριστά αλλά και του έργου στο σύνολο της.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο συντονισμό των επόμενων ενεργειών αλλά και στην εκτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην πρόοδο του έργου από τους υφιστάμενους περιορισμούς. Μέσα στην πανδημία συνεχίστηκαν οι αναλύσεις και τα πειράματα όπου αυτό ήταν δυνατό με στόχο την ορθή υλοποίηση του έργου.

1tech meetnig01

Στο σεμινάριο με τίτλο «Τροφή για σκέψη, τροφή για δράση»: Εκπαίδευση για την κατανάλωση τροφίμων και την ολιστική διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 από τις 9:30 έως 17:30 στον χώρο του Αγροκτήματος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε το έργο Biowaste2bioplastic.

1tech meetnig01

Tην Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 διεξήχθη, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης η 3η Τεχνική Συνάντηση των Εταίρων του έργου Β2Β. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Εταίρων και παρουσιάστηκε η πρόοδος του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του κάθε Εταίρου ξεχωριστά αλλά και του έργου στο σύνολο της.

Συζητήθηκε ο συντονισμός των επόμενων ενεργειών και των κρίσιμων σημείων, για τη διασφάλιση της ορθής υλοποίησης αλλά και των αποτελεσμάτων του έργου Biowaste2bioplastic.

Η Συλλογή, μεταφορά και βελτιστοποίηση της πρώτης ύλης αποτελεί σημαντικό αντικείμενο μελέτης του έργου Β2Β. Διεξήχθησαν πειράματα ώστε να μελετηθεί το σύστημα αποκομιδής που στηρίζεται στις εξής παραλλαγές: α) χρήση κομποστοποιήσιμων σακουλών και μεταφορά με κλασικά φορτηγά αποκομιδής, συμπιεσμένα, β) χρήση κάδων μεταφόρτωσης και μεταφοράς χωρίς ψύξη αλλά και χωρίς συμπίεση, και γ) μεταφορά με κάδους μεταφόρτωσης (χωρίς συμπίεση) και με ψύξη (χρήση φορτηγών ψυγείων).

Αναλυτική ποσοτική και ποιοτική καταγραφή των υπολειμμάτων τροφίμων (βιο-απόβλητα) που παράγονται σε χώρους μαζικής εστίασης (με λήψη δειγμάτων τόσο συνολικά από κάθε χώρο όσο και χωριστά από τις, εντός των ΧΜΕ, επιμέρους δομές παραγωγής βιοαποβλήτων.

1tech meetnig01

 

"Bio-waste to Bio-plastic (B2B): Production of Compostable Bio-Plastics from Food Waste" A. Maragkaki, I. Sampathianakis, K. Katrini, E. Michalodimitraki, C. Gryparis, V. Raptis, A. Power, Th. Lolos, C. Tsobanidis, V. Harmandaris, K. Velonia, T. Manios

 

Using coarse-grain and fully atomistic force fields to predict the properties of poly(lactate acid) via Molecular Dynamics simulations. Vasilios Raptis, Vagelis Harmandaris

 

Optimized synthesis of polylactide (PLA) from food-waste», C. Gryparis, A. Maragkaki, V. Raptis, C. Bouki, C. Tsobanidis, V. Harmandaris, T. Manios, K. Velonia

1tech meetnig01

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, στο ΙΤΕ η 2η Τεχνική Συνάντηση των Εταίρων του έργου Β2Β. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Εταίρων και παρουσιάστηκε η πρόοδος του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του κάθε Εταίρου ξεχωριστά αλλά και του έργου στο σύνολο της. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο συντονισμό των επόμενων ενεργειών και των κρίσιμων σημείων, για τη διασφάλιση της ορθής υλοποίησης αλλά και των αποτελεσμάτων του έργου Biowaste2bioplastic.

1tech meetnig01

Θησαυροί… μέσα στα πεταμένα σκουπίδια

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ενας θησαυρός μπορεί να κρύβεται ακόμα και στα σκουπίδια! Επιστήμονες από τα Ιδρύματα της Κρήτης ενώνουν τις δυνάμεις τους και μετατρέπουν τα υπολείμματα τροφών σε βιοδιασπωμένα πλαστικά.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κέλλυ Βελώνια, αναφέρει στην «Π» πως ανάλογες προσπάθειες γίνονται και σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ιαπωνία. Το βιοδιασπώμενο πλαστικό αν πεταχτεί στο έδαφος χρειάζονται μονάχα 80 μέρες για να αποσυντεθεί και να μη μείνει κανένα υπόλειμμα.

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία του κόσμου, είναι κρίμα να πετάμε φαγητό και να επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Ελπίζουμε ότι στο τέλος του προγράμματος θα έχουμε να παραδώσουμε μία πιλοτική μονάδα που θα παράγει βιοπλαστικά από υπολείμματα τροφίμων», εξηγεί η κ. Βελώνια. Αρχικά, η παραγωγή θα περιορίζεται σε βιοδιασπώμενες σακούλες και θα ακολουθήσουν άλλα προϊόντα.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την δημοσίευση

1tech meetnig01

Στα πλαίσια του έργου Β2Β, η εναρκτήρια συνάντηση όλων των εταίρων πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στο Ηράκλειο, Κρήτης. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλους τους Εταίρους (ENVIROPLAN Α.Ε., Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών / Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο -Εργαστήριο Αξιοποίησης Φυσικών πόρων και Γεωργικής Μηχανικής). Την συνάντηση διεύθυνε ο Συντονιστής και Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Χρήστος Τσομπανίδης.